Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΛΕΝΗ ΕΜΠΟΡΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΕΜΠΟΡΙΔΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 από το Δημήτρη και την Έλλη Εμπορίδου. Μεγάλωσε στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αγάπησε τη Νοηματική Γλώσσα μέσα από την οικογένειά της, ως παιδί κωφών γονέων. Η βαθιά αυτή αγάπη την ώθησε, ώστε να ακολουθήσει το επάγγελμα της Διερμηνέως και Δασκάλας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία.
Επίσης είναι συγγραφέας λογοτεχνικών κειμένων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, καθώς και Πρόεδρος στην Ιωαννίδειο Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα εργάζεται ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός στην ΕΠΑ.Σ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ του Ο.Α.Ε.Δ. και συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ως επίσημη Διερμηνέας.
Τα πιο γνωστά της έργα ζωγραφικής είναι «ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ», «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ», «Η ΜΑΝΑ», «Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ», «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ» κ.α.
Λογοτεχνικά κείμενα που έχει συγγράψει είναι: «ΑΝΤΙΟ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ» και «ΟΙ ΠΛΑΝΕΥΤΕΣ»
Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.


«Κοίταξε εδώ …. άνοιξε την πόρτα … ταξίδεψε, σκέψου, ονειρέψου, αναλογίσου…

…. μην ξεχνάς τα συναισθήματα και τις πράξεις που σε κάνουν κάθε στιγμή άνθρωπο…»








ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΔΟΥ

Τα έργα της Ελένης Εμπορίδου αντιπροσωπεύουν ορισμένες φάσεις μιας οργανικής εξέλιξης, μια πορεία. Η πορεία αυτή αρχίζει με τη διάθεση να εκφραστεί το αίσθημα του περιβάλλοντος κόσμου (απεικόνιση τοπίου, νεκρής φύσης, προσωπογραφία).
Προχωρώντας προοδευτικά σ' αυτή την εξέλιξη, η λειτουργία της απεικόνισης, που περιλαμβάνει και την ανθρωποκεντρική, υποχωρεί μπροστά στο όραμα των δυνάμεων του σύμπαντος, που υποβάλλει την κοσμική διάσταση και μια νέα διπλή και παράλληλη μορφή εμφανίζεται, ελεύθερου χώρου και γεωμετρικής σύνθεσης.
Εισάγει την έκφραση ενός θεμελιώδους συστατικού της φύσης και ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενέργεια που υπάρχει σε κάθε μόριο ύλης, λειτουργώντας με έναν ασύλληπτο δυναμισμό, που δημιουργεί την απειρία των μορφών.
Μέσω αυτής της διπλής, παράλληλης και ενοποιημένης έκφρασης της ενέργειας, η ζωγραφική αυτή, αποσκοπεί στη συνειδητότητά της, που θα μπορούσε να συμβάλλει σε ένα άλλο επίπεδο διανθρώπινων σχέσεων.
Η τέχνη της Ελένης Εμπορίδου είναι σαφώς υπερβατική, μεταφυσική και υπερούσια. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται.
Το πνεύμα της εισχωρεί μέσα στα αντικείμενα, διατρέχει την εσωτερικότητά των, διασπά το φαινόμενο και συλλαμβάνει την ουσία - που τελικά ανακύπτει ως ένα νέο ολοζώντανο φαινόμενο που μας πείθει ότι κατάγεται από τον κόσμο του πνεύματος και της ψυχής.
Ο τρόπος που φανερώνει την ουσία είναι πράγματι αποκαλυπτικός και συνάμα εκρηκτικός και ανάλαφρος, θα έλεγα αέρινος.
Το πνεύμα θριαμβεύει σ' αυτήν την υπερνίκηση του πεπερασμένου. Το να πας πέρα από αυτό που βλέπεις εγώ το ονομάζω ελευθερία - και η Ελένη Εμπορίδου με το έργο της προχωρεί πέρα από τα δεδομένα των αισθήσεων και γι' αυτό κάθε έργο της είναι και έργο ελευθερίας.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Ιστορικός – Ερευνητής
Κοινωνικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου